vineri, 6 mai 2011

Indicele glicemic (IG)

Indicele glicemic - prescurtat IG, măsoară carbohidraţii din perspectiva concentraţiei de zahăr pur.
Acest indice se măsoară în mod indirect, prin secreţia de insulină, care are rolul de a controla nivelul zahărului din sânge.
Cu cât este mai mare indicele glicemic al produsului alimentar, cu atât mai mult creşte nivelul de zahăr din sânge.
Prin urmare, ideale sunt alimentele cu index glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fructele sau produsele din cereale integrale, pentru că acestea nu lasă nivelul de zahăr din sânge să crească atât de brusc.
Valoarea indicelui glicemic al unui aliment este unică şi se stabileşte doar în urma unor cercetări. Există trei categorii de IG:
  • ridicat, care are valoarea peste 70,
  • mediu, cu valori cuprinse între 56 şi 69,
  • şi scăzut, cu valoare mai mică sau egală cu 55.
Fructe

Legume
Fainoase si leguminoase
- caise proaspete -57

- caise in compot- 64

- caise uscate - 31

- ananas - 66

- banana verde - 45

- banana coapta - 66

- cirese - 22

- curmale - 103

- smochine proaspete - 35

- smochine uscate - 40

- capsuni - 25

- zmeura - 25

- coacaze - 25

- pepene galben - 65

- portocala - 44

- grepfrut- 25

- papaya - 58

- pepene verde - 72

- piersica - 42

- para - 38

- mar proaspat - 38

- pruna - 39

- strugure proaspat - 46

- strugure uscat (stafide) - 64

- kiwi - 52

- mango- 50

- mandarine- 45

- mure- 25
- usturoi - 30

- vinete - 20

- anghinare - 20

- sfecla - 65

- morcov crud - 30

- morcov fiert - 85

- morcov in conserva - 49

- ciuperci - 15

- varza - 10

- telina cruda - 30

- telina fiarta - 85

- spanac - 15

- germeni de soia - 15

- fasole verde - 30

- nap crud - 30

- nap fiert - 85

- ardei gras - 10

- salata verde - 10

- soia - 15

- rosie - 30
















- fasole uscata - 38

- fasole uscata in conserva - 52

- linte rosie, verde, bruna - 28

- mei - 71

- paste fainoase cu oua - 32

- mazare - 48

- cartofi noi - 61

- cartofi fierti - 61

- cartofi la cuptor - 89

- cartofi prajiti - 95

- cartofi piure - 73


- orez - 56

- fulgi de porumb - 77

- gris - 55

- fidea - 35
























Paine si cereale
Lactate
Dulciuri si sucuri
- paine alba - 70

- paine fara gluten - 90

- briosa - 70


- paine de secara - 65

- paine neagra - 40

- paine integrala - 40

- cereale cu ciocolata - 77

- musli fara zahar - 50

- fulgi de ovaz - 49
- lapte gras - 27

- lapte degresat - 32

- iaurt 0,1% grasime - 14

- lapte de soia - 31
- ciocolata - 49

- miere - 73

- sucroza (zahar) - 65

- suc de portocale - 57

- suc mere - 41

- suc de grepfrut - 48

- suc de anans - 46

- bauturi carbogazoase dulci - peste 60

- dulceata de capsuni-51

- bomboane gelifiate - 80

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu