duminică, 6 martie 2011

Acidul ascorbic - vitamina C

  • Vitamină hidrosolubilă, cea mai termolabilă şi fotosensibilă dintre toate vitaminele
  • Nu poate fi sintetizată de organismul uman şi nici de cel al cobaiului
  • Surse : măceşe, coacăze negre, kiwi, frunzele de pătrunjel, hrean, măcriş, tarhon, mărar şi varză, citrice, căpşune...
  • Substanţă anti-oxidantă extrem de puternică, cu moleculă mică
  • Prima vitamină în lupta anti-bacteriană şi anti-virală, a-II-a vitamină în lupta anti-cancer
  • Întăreşte peretele vascular
  • Fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D
  • Scade colesterolul total şi creşte HDL-C
  • Previne şi distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi în prezenţa unui CT<160 mg%)
  • Previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei
  • Creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză
  • Indispensabilă pentru absorbţia Fierului
  • Măreşte rezistenţa organismului la efort
  • Cresc performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1)
  • Asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor
  • Fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv
  • Stimulează eliminarea Pb din oase
  • Participă la sinteza colagenului
  • Rol desensibilizant (anti-alergic)
  • Grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu