sâmbătă, 5 martie 2011

Licopenul – uimitorul colorant roşu

  • Alte denumiri : licopena, licopina
  • Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor
  • Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere !!! (bulionul / pasta de roşii de ex.)
  • Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie : tomate, căpşuni, grape-fruit roşu, ardei iute şi capia, gogoşari, guava, papaya, ulei de cătină, dar şi-n struguri
  • Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg) ; pentru calităţile cromatice, gustative şi medicinale ale tomatelor, italienii le-au denumit „pomo d’oro“ (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel“ (măr al paradisului)
  • Datorită înapoierii culturale, cât şi a conservatorismului prost înţeles şi aplicat, tomatele au fost introduse şi cultivate la noi în ţară pe scară largă abia în urmă cu un secol !!!
  • Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului ; prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil
  • Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană 
  • La concentraţii relativ scăzute de licopen, acesta are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN
  • Are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E
  • Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele
  • Unii cercetători merg până acolo încât afirmă că forţa licopenului este aşa de mare încât ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii
  • Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară
  • Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
  • În consumul de licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu